6/3/07

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ

Υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση στην Ευρώπη για την προώθηση της ποιότητας και του εκσυγχρονισμού των συστημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης. Ο στόχος της Λισσαβόνας να δημιουργήσει μια οικονομία καθοδηγούμενη από τη γνώση και να αναγνωρίσει το ζωτικό ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει η εκπαίδευση προκειμένου να το επιτύχει, φέρνει νέες προκλήσεις για την κατάσταση όλων των φορέων εκπαίδευσης (εκπαιδευτές, εκπαιδευτικοί, σύμβουλοι, επιμορφωτές, κ.τ.λ.)

Σε συμφωνία με τις κοινοτικές πολιτικές, το σχέδιο αυτό στοχεύει στη δημιουργία μιας υψηλής ποιότητας on-line υπηρεσίας καθοδήγησης για εκπαιδευτές, με μια ξεκάθαρη ευρωπαϊκή διάσταση. Αυτή η υπηρεσία, βασισμένη σε «εικονική συνεδρίαση ένας προς έναν» μεταξύ των Ευρωπαίων Εμψυχωτών Κατάρτισης (ETCoaches) και του εκπαιδευτή θα υλοποιηθεί με την υποστήριξη τηλεδιάσκεψης μέσω του Διαδικτύου.

Στο σχεδιασμό αυτής της υπηρεσίας θα ληφθούν υπόψη: η κατασκευή ενός Συστήματος Ανάπτυξης Ικανοτήτων για Ευρωπαίους Εμψυχωτές Κατάρτισης (EΤCoaches, αυτοί που θα παρέχουν την υπηρεσία) βασισμένη στα αποτελέσματα μιας διεθνικής ανάλυσης, η δημιουργία ενός εγχειριδίου Λειτουργίας και Διαδικασιών για ETCoaches, αποτυπωμένο σε έναν ιστοχώρο του διαδικτύου, και όλες οι συμπληρωματικές υπηρεσίες, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η υψηλή ποιότητα της υπηρεσίας ETCoaching. Το Σύστημα Ανάπτυξης Ικανοτήτων θα ελεγχθεί και θα αξιολογηθεί σε 7 κέντρα (7 ευρωπαϊκές χώρες). Στο τελικό μέρος του σχεδίου θα διαμορφωθούν συστάσεις σχετικές με τις διαδικασίες ποιοτικής πιστοποίησης.

Όταν οι εκπαιδευτές (ως κύρια ομάδα-στόχος) στρέφονται στην υπηρεσία αυτή θα βεβαιώνονται ότι ένα καταρτισμένο πρόσωπο στέκεται στο πλευρό τους για να τους καθοδηγεί στην απόκτηση ικανοτήτων, να τους βοηθά να προσαρμόσουν καλύτερα αυτό που έμαθαν στα πλαίσια κατάρτισής τους, να «παρατηρεί» την απόδοσή τους, να τους παρέχει επαγγελματική ανατροφοδότηση και να τους βοηθά να παγιώσουν τον αυτοσεβασμό και τη δέσμευσή τους στη διαδικασία ανάπτυξης της σταδιοδρομίας τους.

Από αυτή την πλευρά, ο κύριος στόχος της ETCS είναι να συνεισφέρει στη δημιουργία μιας Ευρώπης της Εκπαίδευσης και της Κατάρτισης μέσω μιας υπηρεσίας καθοδήγησης, που θα αυξήσει την συνειδητοποίηση για την δια βίου μάθηση σε ένα περιβάλλον που αλλάζει μεταξύ των εκπαιδευτών, θα τους παρακινήσει ώστε να παρακολουθήσουν διαφορετικές μορφές εκπαίδευσης και καθοδήγησης, καθώς επίσης θα προωθήσει και θα ενθαρρύνει το Ευρωπαϊκό Πνεύμα της Επαγγελματικής Κατάρτισης.

Στη δημιουργία της διεθνικής συνεργασίας έχει ληφθεί υπόψη η επαγγελματική εμπειρία των εταίρων στη διάδοση των σχεδίων της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, και η πείρα στον τομέα της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης. Υπάρχουν 12 ιδρύματα από 7 χώρες, όλοι εταίροι αφοσιωμένοι στην ποιότητα: Elite Training – Ρουμανία, ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (EBG) - Γερμανία, CITY COLLEGE NORWICH - UK, ASAEL - Ισπανία, A.S.E. - Ελλάδα, CENTER SPIRALA - Σλοβενία, BCCI - Βουλγαρία, ΙΔΡΥΜΑ ΙΣΩΝ ΕΥΚΑΙΡΙΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ - Ρουμανία, ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΞΕΝΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ - Ρουμανία, ΚΕΝΤΡΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ (C.R.I.P.S) - Ρουμανία, AIESEC ROMANIA - Ρουμανία, ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ BUZĂU - Ρουμανία.
Η οργάνωση του σχεδίου θα λάβει υπόψη την εφαρμογή μιας Δομής Επιμερισμού Εργασιών σε δεκαέξι επιμέρους στάδια (workpackages), τα οποία θα παρέχουν τα μέσα για τη λήψη απτών και εύκολων να αξιολογηθούν αποτελεσμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: